Ergens in Zuid-Amerika, tijd : het vorig decennium.
De Limburgse zuster, Roberta Landuyt, wordt ruw uit haar bed gelicht en meegenomen voor verhoor in een kantoortje in de plaatselijke legerkazerne. Daar is de vrouwelijke, maar keiharde kolonel Ramirez oppermachtig. Hoewel zij in het begin nog een hoffelijk masker opzet, blijkt al tamelijk snel dat de kolonel maar één bedoeling heeft. Zij wil zuster Roberta laten verklaren dat zij werkt voor het verzet, dat zich afzet tegen het dictatoriale militaire regime. Hoewel zuster Roberta geen deel uitmaakt van de revolutionairen en zij geweld afkeurt, steunt en verzorgt ze deze mensen wel. Dit is immers haar taak als religieuze en als mens. Rechtvaardigheid en naastenliefde zijn voor haar geen loze begrippen.

De trotse zuster is niet makkelijk klein te krijgen. Zij wil niet buigen voor de kolonel en een papier ondertekenen, waarmee zij zo goed als zeker haar doodvonnis zal ondertekenen. Na een eerste, bijzonder stugge ontmoeting met een jonge vrijheidsstrijdster, weet zij al spoedig de sympathie van haar medegevangene, Raguela, te winnen. Een hechte vriendschap groeit en hieruit put de zuster schijnbaar nieuwe kracht. Ramirez is echter vastbesloten zuster Roberta zowel lichamelijk als geestelijk te kraken. Er ontspint zich een psychologisch duel op het scherp van de snee.
Wint andermaal het recht van de sterkste ?

Dirk Aerts, Jan Baten, Rachel Gers, Yolande Hoskens, Johan Notelteirs, Lisbeth Ruts, Leen Scheyltjens, Lesley Scheyltjens en Lutgart Vermeiren.

Van Ed Vanderweyden in een regie van Dirk Jansen.
Première op 19 april 2002 om 20u in ’t LoKaaL, Lage Heide 5/1 Beerse