Kulyenchikoff, een afgelegen dorpje in de Oekraïne. Een Russisch dorpje?
Nee, het zou ook een Vlaams dorpje kunnen zijn. De auteur situeert het stuk in het jaar 1890. Geschiedenis? Nee, volgens ons tijdloos. Neil Simon laat in dit stuk mensen omgaan met elkaar, wat ook niet vreemd is aan deze tijd.
Het dorp is vervloekt. De mensen die er wonen zijn allemaal dwaas (dom). Iedereen is met zichzelf bezig. Dr. Zubritsky wenst het beste voor zijn dochter en engageert een jonge schoolmeester, Leon, om haar te onderwijzen. Deze doet alle moeite om de vloek te verbreken, om de mensen kennis bij te brengen, om ze de vrijheid te gunnen.
Zal hij hierin slagen?
Mensen willen vooruit komen, zijn bang, worden verliefd, zijn verdrietig, zijn blij. Kortom, de dwazen houden ons een spiegel voor. Herkennen wij onszelf? Zijn wij allemaal niet een beetje dwaas? Aan de toeschouwer om een antwoord te geven.

Bob De Clerck, Ludo Dierckx, Toya Dilles, Rachel Gers, Yolande Hoskens, Bart Janssens, Johan Notelteirs, Dirk Schalck, Leen Scheyltjens, Goswin Torfs, Berta Van den Broeck, Rudi Van Eersel en Janine Wijnen.

Van Neil Simon in een regie van Ed Van Doninck.
Première op 19 november 1999 in GC ’t Heilaar om 20u.